martes, 14 de diciembre de 2010

Orogenesis

terratremols

Què és un terratremol? 

Conjunt d'ones de xoc generades en un punt de l'interior de la Terra, anomenat focus o hipocentre, com a conseqüència d'una sobtada alliberació d'energia resultant de la relaxació d'un estat d'esforços produïda per un moviment brusc entre blocs rocallosos de l'escorça o del mantell.

 Quines són les zones del plantea on hi ha mes terratremols i perquè?

Les zones on hi ha mes terratremols són aquelles zones que es troben entre limit de plaques. (com es pot veure a la foto)

viernes, 3 de diciembre de 2010

marges constructius

 Els marges constructius o divergents són zones de tensió on les plaques se separen empeses per corrents de convecció ascendents i divergents. Aquests límits corresponen a la dorsal oceàniques, que són grans serralades submarines fracturades perpendicularment per falles transformants i amb una vall o rift a la part central.

Alfred Wegener

Alfred Wegener (Berlín, 1 de novembre de 1880- Groenlàndia, 15 de novembre de 1930) fou un meteoròleg alemany que el 1912 va proposar la teoria de la deriva dels continents, en la què defenia que els continents de ambdós costats de l'Oceà Atlàntic s'estaven separant. El 1915 Wegener, va publicar la teoria de què aproximadament uns 200 milions d'anys havia existit un supercontinent gegant, Pangea, que es va disgregar.

Molts geòlegs van ridiculitzar Wegener per les seves idees, assenyalant que no podia explicar com es movien els continents. Només després que es descobrís l' expensió del fons marí a mitjans del s.XX se li va reconèixer a Wegener el mèrit d'haver estat el creador de la teoria de la tectònca de plaques.

martes, 30 de noviembre de 2010

La marca de color vermell ens indica el pla axial i la línia de color blau ens marca el pla vertical. Entre aquest dos plans hi ha el angle de vergència.

Al bloc de la dreta es el bloc aixecat i el de l esquerra el enfonsat.
Aquesta foto ens mostra una falla normal.

viernes, 26 de noviembre de 2010

Diàclasis.




Foto del panta de Sau  quan esta sec.










foto des del Papiol.


















Definicions:

Diàclasis: o esquerdes, són un tipus de fractura sense desplaçament dels blocs fracturats que apareixen en materials fràgils sotmesos a fortes tensions, o bé en zones on les pressions existents no afavoreixen que es produeixi una separació.

Falles: són estructures tectòniques produïdes a causa d'esforços de tensions, de compressió o de cisalla sobre materials amb comportament fràgil, i que donen com a resultat una fractura amb desplaçament dels blocs situats als dos costats del pla de fractura.

Parts d'un plec.

Descripciò d'un plec:

-Xarnera: És la zona de màxima curvatura o flexió d'un plec, on els estrats canvien el sentit del seu cabussament.
-Flanc: Són les parts laterals del plec, que cabussen en direccion contràries.
-Pla axial: És la superfície que uneix les carneres dels diferents estrats.
-Eix del plec: És la intersecció entre el pla axial i la xarnera.
-Vergència: És l'angle que forma el pla axial respecte d'un pla vertical.
-Nucli: És la part mes interna del plec.

martes, 23 de noviembre de 2010

Mapa Manresa

Aquest es un mapa de manresa extret de la pàgina web de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.
 Té una escala de 1:50.000.
Manresa fa uns 3 km de llargada i uns 2 km d'amplada aproximadament. Per tan a de tenir uns 6 km quadrats.


El que fa a la geologia a la zona de manresa i predomina els gresos i les lutites en gran majoria, pero tambe i podem trobar nombrosos gesiments de conglomerat , roca calcaria i marges.

- Ho sentim pero per errors informatics l'ordinador no deixa posar accents n'hi capturar pantalla, pero us facilitarem l'enllas del mapa geologic de la zona de manresa extret de la pagina web del institut cartografic de catalunya.  http://www.icc.cat/vissir2/?lang=ca_ES&toponim=manresa

INSTITUT CARTOGRÀFIC DE CATALUNYA

http://www.icc.cat/

 A la pàgina web de l' Institut Cartogràfic de Catalunya i podrem trobar cualsevol tipus de mapa que ens podrem descarregar gratuitament entre d'altres opcions.

Hi ha 5 pestanyes:

·Inici: Pots descarregarte mapes, et diu el contingu, noticies, esdeveniments, etc.
·Cartografia: Pots descarregarte productes, veure mapes, buscar toponims entre moltes altres opcions.
·Geodesia: Si pot trovar els punts de referencia per fer els mapes, la seva situació i diferents dades.
· Cartoteca: I podem trobar una colecciò ordenada de mapes i diferents documents.
·ICC: Podem trobar diferents esdeveniments, com contactar amb l'Institut Cartogràfic de Catalunya, els seus objectius, etc.