martes, 14 de diciembre de 2010

Orogenesis

terratremols

Què és un terratremol? 

Conjunt d'ones de xoc generades en un punt de l'interior de la Terra, anomenat focus o hipocentre, com a conseqüència d'una sobtada alliberació d'energia resultant de la relaxació d'un estat d'esforços produïda per un moviment brusc entre blocs rocallosos de l'escorça o del mantell.

 Quines són les zones del plantea on hi ha mes terratremols i perquè?

Les zones on hi ha mes terratremols són aquelles zones que es troben entre limit de plaques. (com es pot veure a la foto)

viernes, 3 de diciembre de 2010

marges constructius

 Els marges constructius o divergents són zones de tensió on les plaques se separen empeses per corrents de convecció ascendents i divergents. Aquests límits corresponen a la dorsal oceàniques, que són grans serralades submarines fracturades perpendicularment per falles transformants i amb una vall o rift a la part central.

Alfred Wegener

Alfred Wegener (Berlín, 1 de novembre de 1880- Groenlàndia, 15 de novembre de 1930) fou un meteoròleg alemany que el 1912 va proposar la teoria de la deriva dels continents, en la què defenia que els continents de ambdós costats de l'Oceà Atlàntic s'estaven separant. El 1915 Wegener, va publicar la teoria de què aproximadament uns 200 milions d'anys havia existit un supercontinent gegant, Pangea, que es va disgregar.

Molts geòlegs van ridiculitzar Wegener per les seves idees, assenyalant que no podia explicar com es movien els continents. Només després que es descobrís l' expensió del fons marí a mitjans del s.XX se li va reconèixer a Wegener el mèrit d'haver estat el creador de la teoria de la tectònca de plaques.