viernes, 29 de abril de 2011

Acció geologica del mar

Fiords: és una vall que ha estat sotmesa a una forta erosió glacial, i que posteriorment ha estat envaïda pel mar, que n'ocupa el fons.
  Ries: Part inferior d'una vall  profunda invedida per el mar.


Penya-segat: accident geografic que consisteix en un espadat rocós de forta pendent o vertical abrupta en la línia de contacte entre terra i mar.

 Plataformes d'abrasió: Formación mixta de erosión y sedimentación, que aparece al acumularse las rocas que se desprenden de los acantilados en una costa alta. Cuando esta plataforma queda emergida, se denomina rasa costera.
 Terrassa d'acomulació: És la plataforma d'erosió on es dipositen els fragments mes grans que poden ser arrosegats pel mar.

Una platja és una forma de modelat o relleu que la geomorfologia defineix com una acumulació sobre la vora de la mar de materials d'una mida que va des de les sorres fins els blocs.


Planes de marea: Extensions planes  que queden el descobert quan baixa la marea i si acomulen sediments.


Una albufera és un llac litoral d'aigua salina o salobre, separada del mar per un cordó de sorra.

 Fletxes: cordó de terra a l'interior de la badia




Tómbols: Conexió de sediments entre una illa i la costa.



Illes barrera: Sorra i diversos sedimetns que s'acomulen devant d'una badia.

Aiguamolls: terreny impermeable i planer amb herbes,joncs,canyes i altres plantes herbácies (en ocasions amb la presència també de plantes llenyoses d'alçada reduïda, com els tamarius) en un medi d'aigües someres.
Badia: entrada del mar, oceà o llac envoltada per terra llevat d'una obertura, que sol ser més gran que no pas la penetració de terra endins.



Arc litoral:  Roca que s'ha foradat a causa de l'erosió de les onades i les mareas.



Faralló: Roca més o menys aguda que sobresurt del nivell del mar, generalment pròxima a la costa




Delta: Dipòsit de sediments de forma triangular que alguns rius formen al desembocar a un mar o un llac d’aigües tranqui-les.

martes, 26 de abril de 2011

perfil longitudinal riu Ebro

Població
Altura nivell del mar (m)
Distancia respecte el naixement (km) -aprox.-
Fontibre
930
0
Logroño
391
89
Fuentes de Ebro
196
139
Escatrón
142
224
Gandesa
368
290
Tortosa
14
320
Sant Jaume d'Enveja
0
347

perfil longitudinal riu ter

Població
Altura nivell del mar (m)
Distancia respecte el naixement (km)
Setcases12300
Ripoll69130
Torrelló53058
Roda de Ter44387
Vilanova de Sau239123
Girona70143
Flaçà34167
Ullà21185
Estartit0208

Delta del Nil

El delta del Nil és el territori conformat pels fèrtils dipòsits al·luvials del riu Nil en desembocar al Mediterrani. Està situat al nord d'Egipte i té forma de la lletra Grega Delta (Δ). D'aquest fet prové el nom donat pels antics grecs. És un dels deltes més grans del món, fa de nord a sud 160 km de longitud, i té, d'est a oest, uns 240 quilòmetres de costa. És una regió fèrtil, molt apta per a la agricultura i densament poblada. En l'Antic Egipte aquestes terres eren denominades el Baix Egipte.

Fins a la construcció de la resclosa d'Assuan, s'estima que el delta augmentava de superfície una mitjana d'un quilometre quadrat  anualment, uns quatre metres de longitud, a causa de l'aportament dels llims.
Des d'èpoques de la primera dinastia el delta ha incrementat la seva superfície uns tres mil quilòmetres quadrats (una extensió més gran de la que posseeixen la quarta part dels estats del món actual)

 L'existència d'aquest poderós riu sembla un miracle. Les convulsions geològiques que van formar la conca del mar Roig semblen haver originat al mateix temps una sèrie de fosses, de conques i de esquerdes alineades a la regió de la vall actual, que haurien desviat l'antic Nil Est, que rebia aleshores nombrosos torrents del massís aràbic, hauria format una profunda vall, posteriorment submergit i terraplenament al pliocè. Durant el quaternari, les variacions del clima (sovint semiàrid) i del nivell del mar van produir alternativament excavacions i farciment dels que subsisteixen esquinçalls de terrasses. Heus aquí un fenomen essencial: el Nil hauria rebut finalment l'aportació dels seus actuals afluents sudanesos (Nil Blau, Nil Blanc, Atbara), gràcies als quals el seu cabal es manté a través de 2000 km de desert absolut, amb crescudes estivals que dipositen un llim fèrtil d'origen etíop. Els dipòsits, regulars a les zones on la inundació és lliure, van contribuir a formar el Delta, actualment bloquejat per una poderosa corrent litoral. El Nil inferior (egipci) pot proporcionar a l'home, en tota estació, l'aigua que el cel li nega. Li prodiga a més el llim que fertilitza el sòl, aquesta negra khemi tan celebrada en temps dels faraons. Tot abans que les tribus protoneolíticas, perseguides per l'aridesa creixent, haurien trobat a la vall del Nil, aquest oferia un terreny ecològic privilegiat, una vegetació i una fauna riques i variades van atreure als caçadors-pastors nòmades, els quals es van convertir en agricultors sedentaris . Finalment, en l'espessor dels luvions s'oculta una pròxima capa freàtica que a poc a poc anirà ocupant el seu lloc en el regadiu. D'aquesta manera, les condicions excepcionals vinculades amb l'existència del Nil permeten comprendre millor l'origen de la civilització egípcia, aquesta civilització que va madurar llargament en vedat tancat abans de sorprendre al món mediterrani, despertar la cobdícia dels seus veïns (hicsos, libis, hitites , perses, grecs ...) i llegar, parell admiració de tants turistes i investigadors, els testimonis d'un art desmesurat. (Jaques Besançon)

Filip Hjulström

Henning Filip Hjulström (octubre 6, 1902 a març 26, 1982) va ser un geògraf suec. Hjulström va ser professor de geografia a la Universitat d'Uppsala el 1944, i el 1949, quan el subjecte de la geografia es va dividir, es va convertir en professor de Geografia Física.

Filip Hjulström, va fer els primers estudis quantitatius dels processos geomorfològics. Es va realitzar un estudi de transport de sediments i l'erosió del sòl en l'àrea de drenatge del riu Fyris, basat en una mostra d'aigua al dia que ell va prendre al seu pas en el camí cap al departament, i va analitzar el contingut de sediments en suspensió. Els seus estudiants van seguir en el mateix sentit, la realització d'estudis quantitatius de transport massiu, transport fluvial, la disposició del delta, i els processos costaners. Això es va convertir en "l'Escola d'Uppsala de Geografia Física ".

Hjulström és més conegut per crear la corba Hjulström, que descriu els llindars d'erosió i deposició de partícules en l'aigua corrent.

martes, 12 de abril de 2011

perfil longitudinal llobregat:

Altura sobre el mar:


Població Altura nivell del mar (m) Distancia respecte el naixement (km)
La Coma i la Pedra 1004 0
Navés 900 17
Cardona 507 28
Navàs 365 39,9
Súria 360 45
Sant Joan de Vilatorrada 277 54,7
Manresa 238 57,6
CastellGalí 226 64,5
 



lunes, 4 de abril de 2011

Sistema carstic

El carst és una forma de modelat terrestre causat per l'aigua través de processos d'erosió per meteorització química, és propi de zones amb presència de roques calcaries o d'altres roques solubles carbonatades. Presenta formacions característiques de la corrosió superficial com els rasclers i les dolines, o subterrània com els avencs i coves, i el sistema de drenatge és fonamentalment subterrani.

El estany de Banyoles esta format a partir d'un sistema càrstic, a continuació us explicaré una mica per sobre la seva formació:

L'estany de Banyoles està situat al costat de la falla de l'Empordà, que separa un bloc de material impermeable, ara elevat a l'est de l'actual emplaçament de l'estany, d'un bloc format per materials calcaris, permeable, que forma el terreny propi on s'ubica el llac. Aquest trencament, succeït fa 250.000 anys, hauria elevat una secció del terra, deixant al descobert, i formant una barrera al mateix nivell que la part no elevada, el material impermeable. L'origen del llac es deu a les filtracions del riu Fluvià, més al nord, a través d'una capa de material calcària situada just a sobre de la capa impermeable de la secció no elevada. Al llarg del temps l'aigua ha anat desfent el material calcari, fent-se camí cap al sud, fins trobar el material impermeable en el lloc on hi ha la falla. No podent continuar perforant horitzontalment, ha prosseguit el camí verticalment, passant a través dels materials permeables (calcari, guixos) fins aflorar a la superfície formant un llac en forma de "8", resultat de la unió de dos embuts o calderes. Aquest procés de dissolució de material calcari a causa del drenatge d'aigua es coneix com càrstic.
El primer Estany de Banyoles tenia una extensió molt superior a l'actual, inundant tota la seva zona de ponent entre sis i vuit metres per sobre el nivell actual.

reacció:

                            CaCO2 + H2 CO3 = Ca(CO3H)2   

Origen de les aigües:

Molts autors creien que l'origen de les aigües de l'Estany estava relacionat amb pèrdues dels rius Ter i Fluvià. Els estudis de la segona meitat del s.XX,  però, demostraren que l'Estany és alimentat de manera subterrània pels aqüífers provinents del nord i l'oest, a la zona de l'Alta Garrotxa.


 Les formes exocàrstiques són causades per l'erosió (dissolució) a la superfície. Feterminen l'especte extern d'aquesta regió. Les estructures més típiques són:
Rasclers: En circular sobre la superfície de les roques solubles, l'aigua forma conjunts d'estries de dissolució.
Dolines: depressions circulars formades per dissolució o per enfonsament del sostre de cavernes subterrànies.
Pòlie: és una gran plana tancada, de fons pla i parets més o ments escarpades.
Toves: són concrecions calcàries formades per la precipitació de carbonat càlcic sobre la vegetació aquàtica en llacs i aiguamolls.


 dolines

 polie
 rescler
Les formes endocàrstiques: Són tots els conductes de l'interior del carst. Per sobre del nivell freàtic, on l'aigua circula verticalment fins a assolir-lo, s'acostumen a fer avencs (Cavitat bàsicament vertical); per sota d'aquest nivell, per on l'aigua flueix lateralment, com als aqüifers, s'acostumen a formar galeries( Tram de recorregut horitzontal d’una cavitat).  Aquests poden estar inundats o no i poden contenir estalectites, estalagmites o columnes que són la unió entre les dos.   

Quan les aigües subterrànies circulen per subsòls on predomina la roca calcària, porten en solució gran quantitat d'hidrogencarbonat de calci que es soluble en l'aigua. L'equilibri que es produeix és el següent:
Ca(HCO3)2 (aq) ! CaCO3 (s) + CO2 (g) + H2O
  • Quan l'aigua surt a la superfície i s'evapora, la quantitat d'aigua en solució disminueix, a la vegada que el diòxid de carboni passa a la atmosfera.
  • Llavors precipita el carbonat de calci i forma les estalactites i les estalagmites a les coves, que acaben format columnes.





En la imatge de sobre es pot veure a la part superior una estalactita i a la part inferior una estalagmita que quan s'ajuntin formaran una columna