viernes, 29 de abril de 2011

Acció geologica del mar

Fiords: és una vall que ha estat sotmesa a una forta erosió glacial, i que posteriorment ha estat envaïda pel mar, que n'ocupa el fons.
  Ries: Part inferior d'una vall  profunda invedida per el mar.


Penya-segat: accident geografic que consisteix en un espadat rocós de forta pendent o vertical abrupta en la línia de contacte entre terra i mar.

 Plataformes d'abrasió: Formación mixta de erosión y sedimentación, que aparece al acumularse las rocas que se desprenden de los acantilados en una costa alta. Cuando esta plataforma queda emergida, se denomina rasa costera.
 Terrassa d'acomulació: És la plataforma d'erosió on es dipositen els fragments mes grans que poden ser arrosegats pel mar.

Una platja és una forma de modelat o relleu que la geomorfologia defineix com una acumulació sobre la vora de la mar de materials d'una mida que va des de les sorres fins els blocs.


Planes de marea: Extensions planes  que queden el descobert quan baixa la marea i si acomulen sediments.


Una albufera és un llac litoral d'aigua salina o salobre, separada del mar per un cordó de sorra.

 Fletxes: cordó de terra a l'interior de la badia




Tómbols: Conexió de sediments entre una illa i la costa.



Illes barrera: Sorra i diversos sedimetns que s'acomulen devant d'una badia.

Aiguamolls: terreny impermeable i planer amb herbes,joncs,canyes i altres plantes herbácies (en ocasions amb la presència també de plantes llenyoses d'alçada reduïda, com els tamarius) en un medi d'aigües someres.
Badia: entrada del mar, oceà o llac envoltada per terra llevat d'una obertura, que sol ser més gran que no pas la penetració de terra endins.



Arc litoral:  Roca que s'ha foradat a causa de l'erosió de les onades i les mareas.



Faralló: Roca més o menys aguda que sobresurt del nivell del mar, generalment pròxima a la costa




Delta: Dipòsit de sediments de forma triangular que alguns rius formen al desembocar a un mar o un llac d’aigües tranqui-les.

No hay comentarios:

Publicar un comentario